Dit gebeurt er als je regelmatig naar de sportschool gaat

… dan leer je de ongeschreven regels kennen! 

Als de dag van gister herinner ik me nog dat ik voor het eerst de sportschool inliep: doodeng. Nog steeds is het bij elke nieuwe gym even wennen: altijd andere gewoontes en een andere vibe.

Door de jaren heen, waarbij menig sportschool mijn zuurverdiende centjes ontving zonder ook maar maanden mijn biceps, ahum: gezicht, te zien heb ik een en ander opgepikt. De zogeheten ongeschreven regels. Speciaal voor alle sportschool newbies (you go girl!):  lees en pas toe. Aan alle doorgewinterde gym rats: am I right or what? Wie heeft er aanvullingen?

IN HET KRACHTHONK
 
1. Spiegeltje spiegeltje… 
Lipgloss bijwerken, controleren of je haar nog goed zit of een abs check: doe het alsjeblieft gewoon thuis. De spiegels zijn er om je techniek te checken, niet je make-up.

2. Kies je plek
De juiste, bedoel ik dan. Voor alle oefeningen is al een bepaalde ruimte bedacht, dus houd je daaraan. Geloof me, je wilt niet ergens burpees doen (eigenlijk wil je ze natuurlijk überhaupt niet doen) waar ze plots hun barbell neergooien na het squatten.

3. R.E.S.P.E.C.T.E.E.R de headphones
Deze is eigenlijk meer geschreven voor de mannelijke lezers. Dus als jullie meelezen, knoop dit goed in je oren (pun intended). WAAROM snappen jullie niet dat die headphones op ons hoofd géén hartelijke uitnodiging vormen om te kletsen, advies te geven of zelfs flirten. Headphones = niet storen. Die hebben we nodig om onze focus te bewaren, niet naar jullie gekreun hoeven te luisteren, of simpelweg omdat onze eigen muziek beter is dan die flauwe SkyRadio. Bewaar de praatjes maar gewoon voor later (of eigenlijk liever ook niet).

5. Zweet strooien
Altijd, ik herhaal al-tijd, even je toestel of tools schoonmaken. Waarschijnlijk stop je liever je schoonmaakuurtjes in je eigen huis, maar dit is echt een must. Daarbij, als je voorganger de spullen met druipend zweet en misschien zelfs huidziekten achterlaat word je daar ook niet blij van, toch?

6. Opruimen
Ja, nog meer huiselijke mededelingen, en minstens zo belangrijk. Na het gebruik van je dumbells, kettlebells, barbells… ruim de hele mikmak even op. Wel zo aardig voor de gebruiker na jou en je verbrandt gelijk weer wat extra calorieën.

 

OP DE CARDIO- APPARATEN

  7. Bezet 
Net als de spullen in het krachthonk – je kunt niet door middel van een handdoekje of bidon een apparaat bezet houden terwijl je er zelf (nog) niet mee bezig bent. We zitten niet meer op de basisschool. Is alles in gebruik, dan heb je pech gehad en moet je creatief zijn of iets anders bedenken.

8. Lucht en ruimte
Er zijn er maar weinig die bij een beetje goede cardiosessie niet hoeven te zweten. (Dames die er na een workout nog knap uit zien: you didn’t work hard enough). Daarom, en gewoon voor algemene ademruimte: als zeven van de acht machines vrij zijn, neem dan niet precies die ene naast de andere sporter, maar gun elkaar wat ruimte door een toestel ertussen te houden.

9. Laat ze niet hangen
For the love of God, en je borsten: trek een goede sportbeha aan. Het doet mij soms gewoon pijn als ik die arme dingen op en neer zie hupsen.

 

GROEPSLESSEN
  
10. Wederom: ruimte
Als je iets niet wilt, is het wel bij elke beweging een flap met zweet van de ander voelen. Zorg dus voor wat bewegingsruimte.

11. Wees op tijd
Zit je net lekker in de flow, wordt het hele gebeuren weer onderbroken doordat er wat laatkomers naar binnen beulen. ‘Fashionably late’ bewaar je maar voor een feestje.

KLEEDKAMERS
 
12. Tuinieren
Alle persoonlijke beautybehandelingen zoals scheren, waxen, epileren etcetera gebeuren thuis. Punt.

13. Hygiëne
Wij dames ruiken natuurlijk heus niet, maar toch: waak voor nare luchtjes en gebruik een beetje goede deo. Pas wel op dat je niet direct in de mond van andere sporters spuit, want mensen houden meestal wel van ademen. O, en losgaan met je parfum telt ook niet.

14. Spullen uitzaaien
Ik wil ook niet altijd mijn mooie tas op de enigszins dubieuze grond zetten, maar als je een heel bankje bezet houdt en er zijn meer mensen die wel wat ruimte kunnen gebruiken, moet je toch echt je spullen even reorganiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s