5 tips om je plastic-verbruik te verminderen

Je kunt er niet meer omheen: je plastic voetafdruk verkleinen is een hot topic. Niet langer is het alleen iets voor de geitenwollensokken van deze wereld, steeds meer mensen staan open voor tips om op een plastic-dieet te gaan.

Ik zeg expres ‘dieet’ omdat het een behoorlijke stap is naar een plasticvrij leven en onze maatschappij is daar helaas nog niet echt op ingericht. Ik zie het eigenlijk een beetje hetzelfde als met vleesconsumptie: liever doen veel mensen hun best om een beetje te minderen met vlees, dan dat er een paar hardcore vegans zijn… het gaat om het totaal. Hopelijk doen we steeds een beetje beter ons best en passen we onze gewoontes aan.

Maar first things first: waarom willen we (jij ook) ons (plastic) afval verminderen? Omdat het belastend is voor het milieu. No shit, Sherlock. Het verwerken van afval kost energie, vervuilt de lucht, het water en de bodem. Afval scheiden en plastic recyclen is natuurlijk stap 1 maar alsnog moet het afval vervoerd worden in vrachtwagens en heb je energie en chemische stoffen nodig om van het oude plastic weer nieuw afval-in-wording te maken. Kortom: je wilt je hoeveelheid afval verminderen en niet alleen maar recyclen.

Als het om plastic gaat, denk ik dat we eerst moeten focussen op single-use plastic. We kunnen wel gaan nadenken over een vervanging voor onze tv, telefoons en tandenborstels, maar dat zijn dingen die je (neem ik aan) maar eens in de zoveel tijd vervangt. De waterflesjes en plastic tasjes die je elke dag weer koopt, zijn  een veel groter probleem. Daarom hier de tips van iemand (ik dus) die totaal geen expert is op dit gebied, maar wel logisch probeert na te denken:

 1. Je meest gebruikte single-use plastics identificeren

Iedereen leeft anders, dus ik kan niet voor jou spreken, maar ik begon met nadenken over de dingen (voornamelijk voedingswaren) die ik het vaakst koop, die van plastic zijn. Al snel kwam ik bij flesjes water, koffiebekers en plastic tasjes uit. Helemaal toen ik in New York woonde, was het vreselijk. Daar krijg je alles wat je koopt automatisch in een dubbel (!!) plastic tasje. Dus toen ik afgelopen juni weer naar NY ging en steeds mijn eigen opvouwbare tas tevoorschijn haalde in de winkel, werd ik zo raar aangekeken! Dat is daar – helaas – nog niet echt een gewoonte voor de meesten. Maar daar moeten we dus nu verandering in gaan brengen.

Anyways; identificeer de dingen die jij het vaakst koopt en slechts 1 keer gebruikt, en zoek er een oplossing voor. In mijn geval: een waterfles (bijvoorbeeld deze van Join the Pipe), een to-go koffiebeker (bijvoorbeeld deze van Stojo) en een opvouwbare tas (bijvoorbeeld deze die is gemaakt van recycle PET flessen of deze opvouwbare rugtas).

 1. Neem iets meer tijd voor boodschappen

Wat heeft tijd te maken met plastic, vraag je je af? Voor mij betekent het dat ik minder vaak groente en fruit bij de supermarkt koop, maar een klein blokje om doe en naar de toko/groenteman/markt verderop ga. In de supermarkt zitten tegenwoordig zoveel versproducten in plastic verpakt – wat ze langer goed houdt, en dus voedselverspilling verminderd. Daar is dan ook wel weer wat voor te zeggen – maar je kunt ook gewoon handiger plannen met je boodschappen en plasticloze groenten kopen en die opeten voordat ze rot zijn? Just saying…

 1. Sowieso: boodschap bewust.

Ja, ik maakte van boodschappen gewoon een werkwoord, dat mag ik. Je snapt me toch?

Ik merk in ieder geval dat eten en drinken bij mij voor het meeste plastic afval zorgt, dus ik probeer een beetje verder te kijken dan mijn neus lang is. Voor een heel aantal producten zijn er namelijk ook varianten die in bijvoorbeeld karton zijn verpakt, en hoewel je natuurlijk eigenlijk niet het probleem wilt verplaatsen, lijkt het me dat – als je je afval scheidt – een kartonnen doosje minder slecht is dan een plastic zak. Dit is niet op feiten berust, meer mijn gevoel. Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen, neem contact op please :-).

 1. Pas je gedrag aan.

Veel van ons plastic verbruik zit ‘m in het feit dat we altijd onderweg zijn, en ook onderweg spullen kopen. “Vroeger” at je thuis een boterham, dronk je een groot glas water en dacht je er niet aan om iets te kopen (!!). Dat kon uberhaupt nergens voor 2009, en weet je hoe duur?!!? Nu kopen we te pas en te onpas spullen en vooral eten omdat we ze ‘even snel’ nodig hebben. Ik probeer tegenwoordig wat langer stil te staan bij dat soort dingen, (heb ik dit echt nodig?) en kijk of ik m’n honger kan bewaren tot ik weer thuis ben. Of ik plan gewoon beter vooruit… (even de tijd nemen, zie #2)

 1. Deel je inzichten.

Heb je iets geleerd, heb je je gedrag aangepast, een nieuwe ontdekking gedaan? Deel het met elkaar! We kunnen elkaarzoveel helpen en leren. En belangrijk, leg het ‘waarom’ uit. Zo luisterde ik van de week naar een podcast van Guy Droog die mijn oproep op Instagram naar tips om plastic afval te verminderen gebruikte om duidelijk te maken dat we de wereld niet snel gaan verbeteren als we alleen maar roepen ‘Ik ben vegetariër’ of ‘Ik heb een bamboe rietje’ maar dat we elkaar moeten informeren. Praat met elkaar en leg je beweegredenen uit, waarom doe je bepaalde dingen, hoe draagt het bij aan een betere wereld, etc.

Zo ben ik de laatste week geïnspireerd door dit artikel op de website van Lush over hoe plastic uit onze kleding via de wasmachine in de oceanen komt en hoe groot dat probleem is. Must read voor iedereen. En om je ook alvast een oplossing te geven: je kunt je kleding in deze waszak van Guppy Friend doen, zo bescherm je je kleding, blijft het langer mooi en komt er geen plastic in het water.

Oké, en dan nu als laatste bonus alle tips die ik uit jullie antwoorden op mijn Instagram story heb gehad:

 • Eigen tas meenemen naar de supermarkt
 • Tijdens een wandeling op het strand/in het bos/ afval verzamelen van de grond
 • Eigen groente/fruit zakjes meenemen naar de supermarkt
 • Rietjes weigeren / eigen bamboe of rvs rietje gebruiken
 • Shampoo bars gebruiken ipv flessen (bijvoorbeeld deze van Lush)
 • Broodtrommel meenemen ipv plastic zakjes
 • Brood bij de bakker halen en een eigen broodzak meenemen
 • Houten bestek meenemen in je tas
 • Bamboe tandenborstel gebruiken
 • Bewustere voedingskeuzes maken (minder frisdrank, snoep).
 • Je afval altijd meenemen en nooit ergens laten liggen
 • Biologisch afbreekbare poepzakjes voor de hond/kat gebruiken
 • Minder spullen online bestellen
 • Divacup gebruiken tijdens je menstruatie ipv tampon/maandverband

Heb je nog tips, feel free to share!

2 reacties op ‘5 tips om je plastic-verbruik te verminderen

 1. Wij kopen wasmiddel bij een bedrijf waar je de flacons inlevert en nieuwe gevulde terug krijgt. Je betaald de eerste keer borg voor flacon met pomp. Daarna alleen voor wasmiddel. Plus punt het wasmiddel is ook nog biologische afbreekbaar!

  Like

 2. Wat een goede punten! Veel doen we thuis gelukkig al, alleen kan ik zelf persoonlijk niet wennen aan een shampoo bar, daar wordt mijn haar echt droog van helaas! 😦 Verder misschien nog: uitwasbare wattenschrijfjes ipv die wegwerp? Scheelt sowieso veel katoen (waarvan de productie niet super goed is voor mens en natuur) en de plastic verpakkingen er omheen natuurlijk ook. Ik ben in ieder geval groot fan want ze zijn heerlijk zacht 🙂

  Zoals je zelf ook al aankaartte vind ik het met groente en fruit nog best lastig, maar misschien is een keertje naar de groenteboer gaan een goede optie inderdaad 🙂 #nieuwehobby?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s