Ultiem(e) zonde(n): voedsel verspillen

Noem me een hippie, noem me geitenwollensok; Ik geloof écht in ‘een betere wereld begint bij jezelf’, en één van de dingen die we helemaal zelf in de hand hebben is de hoeveelheid voedsel en drinken dat we verspillen. Hoe idioot is het ook eigenlijk dat we kilo’s (gemiddeld 42 kilo per persoon per jaar) voedsel verspillen (en gemiddeld 57 liter vocht p.p.p.j.) terwijl er op zoveel plekken in de wereld mensen sterven van de honger. Of denk even na over dit: je gaat boodschappen doen, loopt met een paar tassen vol spullen terug naar huis en onderweg flikker je één tas de prullenbak in. Want dat is eigenlijk wat er gebeurt.

Say what? 

Zo idioot… Voor mij voelde het daarom als een heel logisch onderwerp om een video over te maken, want ook ik gooi helaas zelf ook af en toe eten weg en voel me daar dan super rot over. Ik besloot dus een week lang mijn opperste best te doen geen eten te verspillen… hoe dat ging zie je in deze video!  

Voordat ik overga op de ‘ tips voor thuis’ wil ik je nog een ‘besefmomentje’ meegeven: als je eten weggooit, gaat dit veel verder dan alleen het voedsel zelf: denk aan de verloren resources: het water dat is gebruikt om het product te maken, de fabriekskosten, de c02-uitstoot van de vrachtwagen (of misschien zelfs de zeetanker) die het voedsel vervoert, de verpakking… Allemaal WEGGGEGOOID. Man man man… oké over naar de praktijk: wat kun je er aan doen?

1. THT en TGT

We wéten allemaal wel dat er een verschil is tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’ maar hoe het precies zit blijven we lastig vinden (including me) en daarom mieteren we misschien wel veel te snel voedsel weg, wat waarschijnlijk als je even ruikt of proeft (ja, beetje spannend wel, maar live a little, mensen!) nog prima blijkt te zijn. Zo, dat was een lange zin. Maar ook een belangrijke! En vanaf nu gebruik jij onderstaand ezelsbruggetje en gooi je nooit meer eten weg waar je nog prima tjap mee kunt maken.

  • tHHoud maar! Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen.
  • tGt WegGooien! Gevaarlijk om nog te eten.
    * bron: ah.nl

2. Weersta de… oh de chocola is in de aanbieding! verleiding

Superrrrleuk die 36 halen, 6 betalen-aanbiedingen maar als je het niet opeet is het toch echt zonde van je geld én van het eten én van de resources. Triple loss. Denk na over wat je echt gaat gebruiken als je in de supermarkt staat. Eet je deze week eigenlijk wel thuis of ben je veel weg? Je hoeft niet altijd voor een hele week te kopen; dagelijks de dingen die je nodig hebt halen is ook een optie. Krijg je nog wat extra beweging ook, MET JE KOP. (Meer met je lijf eigenlijk maar oké).

3. Too Good To Go

Mijn ontdekking van dit jaar is Too Good To Go, ik ben hier oprecht zo’n fan van. Middels deze app ga je namelijk letterlijk voedselverspilling tegen: je opent de app en dan staan daar alle restaurants en bakkers die meedoen: bij hen kun je tegen een klein prijsje een ‘Magic Box’ bestellen waar eten in zit dat anders weggegooid wordt, maar eigenlijk nog hartstikke prima is. Omdat het altijd een verassing is wat je krijgt (het ligt er maar net aan wat er over is die dag) noemen ze het een Magic Box en daar zit voor mij gelijk ook het extraleuke aspect in. Ik ben dol op verrassingen en nieuwe dingen proberen, dus een box ophalen is altijd een feestje. Too Good To Go zit al in heel veel steden dus download de app om gelijk te bestellen!

4. Google is your friend

Er zijn echt een miljoen ideeën om je kliekjes en restjes te gebruiken op een nieuwe manier. Hieronder een aantal tips maar heb je iets specifieks: google dan gewoon even en ik weet zeker dat je iets leest waardoor je nog iets creatiefs met je bijna weggegooide product kan. (Extra gratis tip: Bijna niemand op deze planeet spreekt Nederlands dus google in het Engels om de wijsheid van de hele wereld vrij te spelen)

  • Oud brood: Maak er wentelteefjes van of een tosti. Hier op elle.nl vind je nog meer tips/recepten met oud brood. 
  • Overrijp fruit: Gooi het in de blender/gebruik de staafmixer om een smoothie bowl te maken. Rijpe bananen gooi je in de vriezer, maak je bananenbrood of pannenkoeken van. Ook kun je jam maken of het fruit met (plantaardige) yoghurt mengen en in de vriezer tot ijsjes omtoveren.
  • Restjes groente: Hup, pureren maar en verwerk ze in een soep. Heb je kleine beetjes over, gooi alles bij elkaar in een wrap; beetje hummus toevoegen en yummm. Ook in een smoothie kun je natuurlijk groente verwerken, maar een salade en groentestoof zijn ook opties. Tips genoeg!
  • Weggesneden stronken/zaden: Ik heb het zelf nog nooit gedaan maar vraag me ook sterk af waarom niet: zaden en stronken van o.a bosui, prei, bleekselderij, paprika, pompoen, aardappel, venkel, sla, gember en knoflook kun je gewoon planten en opnieuw laten groeien! Knetterhendig en goedkoop. Je moet er alleen wat tender love in stoppen (net als met seks eigenlijk).
  • Pitten: Nee, we gaan geen middagtukje doen. De pit van een avocado, mango, appel en dadels kun je gebruikt om nieuwe planten te kweken. Doe dan! (Ik praat hier ook vooral tegen mezelf).
  • Koffiedik: Hier gaat echt een wereld voor mij open. Deze website van Awkward Duckling heeft echt briljante tips voor alles wat je maar bedenken kunt. Waarom zouden we ooit nog naar de supermarkt hoeven gaan!? (Oké, chocola).

Heb jij leuke tips om voedselverspilling te verminderen: deel ze in de comments!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s