Focusshift

Ik ga een shift maken in de content die ik maak, de verhalen die ik vertel en de boodschap die ik uitdraag.

Ik ben nu een paar jaar bezig met me verdiepen in duurzaamheid en een beetje bewuster leven en ik blijf daarin leren. Ik wil tegengeluid geven ten opzichte van media die het laat voorkomen alsof je op iedere kuch moet letten, op iedere seconde dat je langer doucht en iedere microplastic die je gebruikt. Duurzaam leven is niet zwart/wit, denk wat meer grijs en hou het leuk voor jezelf én alles om je heen, dat is de boodschap. 

Maar ook ik blijf leren. Het wordt me meer en meer duidelijk dat de impact (uitstootvermindering) die we als persoon hebben met onze lifestyle zo minimaal is, dat ik eigenlijk een beetje klaar ben met het uitdragen van die kant van het onderwerp. Ik zeg daarmee niet dat wij, jij en ik géén impact kunnen maken, dat kunnen we zeker wel. Maar helaas: een beter milieu begint niet meer bij jezelf. De situatie waarin we ons nu bevinden verbetert niet (genoeg) door je gek te laten maken om een plastic rietje of door trouw die verpakkingsloze shampoobar te kopen. Wat ik al veel langer roep blijft overeind staan: zorg dat je stemt op een empathische en groene partij, teken petities en spreek bedrijven/merken aan op hun gedrag. De Grote Verandering moet echt van bovenaf komen, en wij moeten ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plekken komen om dat te bewerkstelligen. 

Dat alle beetjes helpen en we allemaal bewuster en doordachter om kunnen gaan met onze keuzes en lifestyle omdat dat ook in de toekomst niet houdbaar is, blijft waar ik voor sta. Dat je stemt met je portemonnee ook. (Spullen maken gewoon niet echt gelukkig; spendeer je tijd en geld liever aan herinneringen met de mensen van wie je houdt bla bla bla). Maar beseffen dat mijn leefstijl helemaal inkrimpen en dat daar niet de impact zit die deze aarde nodig heeft, voel ik ook. Ik ga dus niet meer zoveel met m’n uitstoot bezig zijn in dagelijkse keuzes. In plaats daarvan gaat de focus op de mensen en dieren die er de dupe van zijn. Praktisch gezien dus bijvoorbeeld:

Ik koop niet, niét meer kleding wegens uitstoot, ik koop het niet meer als het bij een merk is die niet transparant is in z’n ketens en dus geen kinderarbeid en goede lonen kan uitsluiten.

Ik vlieg niet niét meer naar mijn vriendin die in een ander land woont, die ik heel erg graag eens wil opzoeken.

Ik eet geen vlees, vis en zuivel, niet per se omdat dat omgerekend zoveel meer CO2 uitstoot, ik eet het niet omdat ik niet wil dat er dieren een kutleven hebben voor 5 seconden een lekkere smaak. 

Ik wil bedrijven supporten en merken kopen die hun best doen inclusief, transparant en ethisch te handelen. (Automatisch komt daar bij hen vaak ook liefde voor de aarde en dus uitstootvermindering bij kijken dus dat is mooi meegenomen). Met deze focusshift zal ik weer veel nieuwe dingen moeten leren, dus als je het interessant vind: blijf me vooral volgen terwijl ik je meeneem in m’n ontdekkingen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s